06. 03. 2007.

Čarls Bukovski

Čarls Bukovski (16. avgust 1920. - 9. mart 1994.), danas poznat i priznat pisac u celom svetu, proživeo je težak život, a pre smrti stekao manje književne slave nego što je ima danas. Rodio se u Andernahu, u Nemačkoj, a do Amerike je stigao kao dvogodišnjak u prtljagu svojih roditelja! Kao usamljeni maloletnik, unakažen bubuljicama i aknama, Bukovski se rano okreće čitanju i pisanju, ali i piću. U 35. godini jedan prijatelj lekar će ga „otrezniti“ savetom da prestane da pije. Bukovski se tada zapošljava u pošti u Los Anđelesu, nastavljajući da tavori, ali se pomamno baca na pisanje. Svoje radove, međutim, objevljuje samo u andergraund štampi (underground press – podzemna štampa) i kod marginalnih izdavača. Prva zbirka pesama Cveće, pesnica i zavijanje zveri izašla mu je 1959. a posle nje još nekoliko (Pesme i crteži, Uhvati mi srce rukama, Pesme napisane pre skoka sa osmog sprata...).

Godine 1969, pošto je krvavo zaradio nešto književnog uspeha, doneo je tešku odluku – napustiće službu i pokušaće da preživi kao pisac. Tada mu je bilo 49 i bio je na rubu emocionalnog sloma – plaćao je izdržavanje za dete, živeo kao podstanar i – pijančio. U jednom pismu kaže: „Imam dva izbora – da ostanem u pošti i poludim, ili da izigravam pisca i umrem od gladi. Odlučio sam da gladujem“. Sutradan pošto je napustio poštu, počeo je svoj prvi roman Post Office. Knjiga je završena za dvanaest dana i ubrzo je postala bestseler. Honorar je bio bedan, ali Bukovski je ipak ostao pisac.

Danas su veoma popularni i njegovi romani: Holivud, Bludni sin, Žene, Zabeleške starog pokvarenjaka, Palp, Šekspir ovo nikad nije radio i drugi, kao i zbirke kratke proze Đavo je bio vruć, Priče o običnom ludilu, Fotografije iz pakla, Ljubav i ludilo u LA...

Tekstovi biografija su preuzeti u celini sa Wikipedia Enciklopedije i podležu GNU-ovoj licenci za slobodnu dokumentaciju.


Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.