06. 03. 2007.

Žak Prever

Žak Prever (Neiji sur Sen, 4. februar 1900. - Omonvij la Pti, 11. april 1977.), francuski je bio pesnik.

Nazvan je "pesnikom Pariza". Iako je najviše poznat po pesmama konvencionalno-lirske vrste, od kojih su mnoge postale i tekst muzičkih kompozicija - kao "Barbara" i "Uvelo lišće" - u interpretaciji Iv Montana, Žilijet Greko i drugih. Njegovi književni počeci vezani su uz nadrealizam. Godine 1931. objavio je humorističku fantaziju "Večera glava u Parizu - Francuska", pisanu u duhu nadrealizma, tada dominantnog umetničkog pokreta.

Prever je pesnik neposredne osećajnosti. U njegovom pesništvu preovladava dvojak osećaj - razumevanje za individualni život i ljudsku intimu kao i revolt prema onima koji onemogućavaju ljudsku sreću.

Godinama je objavljivao pesme pojedinačno, a tek 1940. ih štampa u posebnoj zbirci "Reči". Mnoge pesme je muzički obradio Žozef Kozma. Veći deo svoje aktivnosti posvetio je filmu. Radio je kao saradnik režisera Marsela Karna, a autor je velikog broja filmskih scenarija i dijaloga ("Obala u magli", "Dan se rađa", "Ljubavnici iz Verone", "Deca raja"). Njegovu ranu poeziju karakteriše revolt i mladenački cinizam, ismejavanje svakog autoriteta. Voli političku aluziju, a u njegov poetski rečnik ušli su mnogi izrazi iz svakodnevnog narodnog žargona.

Zbirke:
* "Spektakli"
* "Kiša i lepo vreme"

Tekstovi biografija su preuzeti u celini sa Wikipedia Enciklopedije i podležu GNU-ovoj licenci za slobodnu dokumentaciju .

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.