06. 03. 2007.

Žil Vern

Žil Vern (fr: Jules Verne) (Nant, 8. februar 1828. - Amijen, 24. mart 1905.) je bio francuski pisac romana za decu i odrasle i pionir naučne fantastike.

U mladosti ga je privlačilo pozorište i napisao je niz operetnih libreta. Zatim su njegovu maštu zaokupila naučna otkrića, daleke zemlje, smele plovidbe, istraživački podvizi. Naučno-fantastičnim romanom "Pet nedelja u balonu" stvorio je novu vrstu proze i osvojio milione mladih čitatelja. Uskoro je napisao roman "Avanture kapetana Hatersa", čiji su doživljaji odveli čitatelje u polarnu pustinju, a potom "Putovanje u središte Zemlje". Preveden je na sve evropske jezike. Svoje junake Vern je ispalio na Mesec, pustio da plove pod morem u podmornici i naterao da put oko sveta prevale za samo osamdeset dana, što je u ono vreme bio fantastičan poduhvat. Najzanimljivije je bilo to da je Žil Vern sam bio uveren da će se pre ili kasnije njegova maštanja ostvariti.

Njegovi likovi - kapetan Nemo i Fileas Fog poznati su deci širom sveta, i danas se pojavljuju u delima drugih autora, npr. u filmu Liga izuzetnih džentlmena (2003).

Obeležavajući 100 godina od Vernove smrti 2005-a godina je proglašena "Godinom Žil Verna".

Tekstovi biografija su preuzeti u celini sa Wikipedia Enciklopedije i podležu GNU-ovoj licenci za slobodnu dokumentaciju .

Reklama

 

Copyright (c) 2002-2011. Pisanija.com. Sva prava zadržana. Autor teme je O Pregador. Od 2012. pokreće Blogger.